+46760056406

Vis informatie

Je vist in de Gräsmången, een relatief groot en diep meer. De Gräsmången is omringd met een prachtige natuurlijke omgeving.

Vissen op de boot

Vanaf Fyrbo Guesthouse heb je direct uitzicht op het meer Gräsmången met zijn kristalheldere water. Hier zijn grote snoek en baars aanwezig en allerlei witvis. Probeer aas met natuurlijke kleuren zoals groen en blauw in de zomer en wat brutaler, bijvoorbeeld oranje in het voor- en najaar. In tegenstelling tot Nederland waar je niet met levend aas mag vissen mag dat in Zweden wel. 

In de zomer wanneer het water opwarmt, moet je niet vergeten om ook op het open water te proberen, waar snoek en baars jagen op kleine vissen die aan de oppervlakte zwemmen, erg spannend tijdens mooie en warme zomeravonden.

De snoek leeft alleen en verdedigt zijn voedselgebieden, die hij bij voorkeur in de buurt van plantenstands houdt waar voldoende aas is. Tussendoor maakt hij jachttochten, en pauzeert soms bij b.v. een grom. Varieer met vissen en ga op zoek naar de snoek. De echt grote snoeken zijn meestal tussen de 5 en 10 meter diep, maar normale snoeken kunnen soms erg ondiep gaan. Vis daarom zowel aan de oppervlakte, nabij de kust als rond ondiep water, rotspartijen en diepe randen. Als de wind al meerdere dagen in één richting waait, komt het voor dat snoeken zich verzamelen aan de kant waar hij waait en met hun kop “tegen” de wind op de prooi wachten.

Welke vissen in Zweden

In Zweden kun je zo’n 37 soorten vis vangen, gewone én edele soorten. De grootste daarvan zijn snoek, snoekbaars en baars, zalm, forel en vlagzalm in snelstromend water.

Snoek

De snoek is een uitgesproken roofvis en zijn enige natuurlijke vijand is meestal andere grotere snoek. Een snoek kan een vis binnenkrijgen die tot de helft van zijn eigen grootte is. Over het algemeen eet de snoek vooral kleinere vissen, maar als hij de kans krijgt, eet hij ook andere dieren, b.v. kleine vogels, woelmuizen of reptielen.

Vistips

De snoek leeft alleen en verdedigt zijn voedselgebieden, die hij bij voorkeur in de buurt van plantenstands houdt waar voldoende aas is. Tussendoor maakt hij jachttochten, en pauzeert soms bij b.v. een grom. Varieer met vissen en ga op zoek naar de snoek. De echt grote snoeken zijn meestal tussen de 5 en 10 meter diep, maar normale snoeken kunnen soms erg ondiep gaan. Vis daarom zowel aan de oppervlakte, nabij de kust als rond ondiep water, riet en diepe randen. Als de wind al meerdere dagen in één richting waait, komt het voor dat snoeken zich verzamelen aan de kant waar hij waait en met zijn kop “tegen” de wind op zijn prooi wachten.

Snoek vissen met kunstaas

De meeste sportvissers vissen op snoek met kunstaas. Het kunstaas wordt met de werp-hengel ingeworpen en langzaam binnengehaald. Door het binnenhalen van het kunstaas gaat het kunstaas bewegen en imiteert het een visje. De beweging van het kunstaas bestaat niet alleen uit het naar voren gaan. Kunstaas is voor snoek juist aantrekkelijk omdat het wat draait, schudt of waggelt. Zo imiteert het kunstaas als het ware een ziek visje en valt het de snoek eerder op. Er zijn verschillende soorten kunstaas waar je mee kan snoekvissen. Welk kunstaas het beste werkt hangt overigens grotendeels af van de omstandigheden. In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In die-per water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater. Is het viswater troebel dan kan je beter kunstaas met een felle kleur kiezen.

Snoek vissen met dood aas

Snoek vissen met dood aas betekent dat je als snoekvisser een dode maar verse aasvis als aas gebruikt. Vooral grote snoek laat zich met dood aas vangen. Dit komt omdat het pakken van een dode aasvis de snoek weinig energie kost. Voor de grotere en zwaardere snoeken is dit van belang omdat die veel moeten eten om hun energie op peil te houden. Deze snoeken zullen dus voorzichtig met hun energie omgaan. Aasvissen waar je prima mee kan snoekvissen zijn de voorn en blei. Er zijn verschillende manieren om te snoeken met dood aas. Je kan de aasvis met lood op de bodem of aan een dobber aanbieden. Met lood op de bodem vis je op snoek zoals veel karper vissers dat doen. Je gooit je aasvis in en wacht tot deze door de snoek wordt gepakt. Een elektronische beetmelder geeft aan wanneer je beet hebt. Met de dobber vissen op snoek betekent dat je op het zicht vist. Je zorgt hierbij dat de afstand tussen de dobber en de aasvis zo is dat de aasvis net boven de bodem van het viswater hangt. Bij voorkeur neemt de aasvis hierbij een horizontale positie in zodat het net lijkt alsof hij normaal door het water zweeft. Als je met dood aas aan het snoek vissen bent en je hebt beet dan is het van belang om niet te lang te wachten met aanslaan. Sla maximaal 10 seconden na de aanbeet aan. Zo voorkom je dat de snoek de aasvis kan slikken.

Snoek vissen met levend aas

In Zweden mag je nog met levend aas vissen op snoeken. De meeste snoekvissers doen dit met een dobber. De aasvis wordt in zijn rug gehaakt en samen met de dobber ingeworpen. Om de aasvis op de juiste diepte te houden kan je van een loodje van een gram of 10 a 15 gebruik maken. Zodra de snoek de aasvis pakt zal hij de dobber ondertrekken en dient de sportvisser aan te slaan. Net als bij het snoekvissen met dood aas geldt dat je niet te lang moet wachten. Sla maximaal na 10 seconden wachten aan. Als goede aasvis kan je het beste een levende voorn of blei gebruiken. Let er wel even op dat je de aasvis niet te dicht in de buurt van waterplanten of obstakels laat zwemmen. Dan heb je kans dat hij zichzelf vast zwemt. En om de aasvissen goed te bewaren en te vervoeren is een aasketel met een zuurstofpompje een aanrader. Zo blijven de aasvissen in een prima conditie..

Baars

De baars is een typische roofvis die vaak in scholen jaagt. Als je scholen bange kleine vissen in het oppervlak ziet springen, kan er een grotere baars zijn die kleine vissen achtervolgt! Als je er een hebt, is de kans groot dat je er meer krijgt, profiteer ervan en wees er snel bij voordat de school naar nieuwe jachtgebieden gaat.

Vistips

De beste visserij op baars is tijdens de hoogzomer en vroege herfst. De vis houdt van warm water en gaat vaak naar plekken waar hij kan staan en zonnebaden, b.v. op relatief ondiep water bij vegetatie en riet, omgevallen bomen en vazen, waar ook volop voedsel is.

Baars vissen met de worm

De worm is zonder twijfel het oudste en meest bekende aas om baars mee te vangen. Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstijlige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.

Bij het baars vissen met wormen is het zaak om de wormen net boven de bodem aan te bieden. Het kan hierbij geen kwaad om de wormen af en toe wat te bewegen. Dit doe je door met de hengeltop de dobber wat tikjes te geven. Om de baars extra te lokken kan je wat stukjes worm in het water gooien. Dit trekt de baars aan. Ook lokvoer kan wel eens helpen maar vergeet niet dat je dan ook andere vissoorten aantrekt. Als je echt wilt gaan baars vissen dan is het wellicht beter om dit achterwegen te laten.

Baars vissen met spinners

Spinners zijn een erg goed kunstaas om mee te vissen op baars. Vooral wat kleinere spinners met een rode kleur doen het goed. Gecombineerd met een niet al te stugge spinhengel, een goede werpmolen, een dunne gevlochten lijn of een nylon lijn van 18/00 vormen ze een gedegen uitrusting om te gaan baars vissen. Is de kans groot op snoek dan kan het geen kwaad om ook een onderlijntje te gebruiken. Dit schrikt de baarzen echt niet af en je voorkomt dat een snoek er met je spinner vandoor gaat. Probeer de spinners op verschillende dieptes te vissen. Wat onregelmatigheden in de snelheid en het heen en weer bewegen van de hengeltop (dit kan verticaal en horizontaal) zorgen regelmatig voor succes bij het vissen op baars.

Baars vissen met pluggen

Baars is een echte rover en niet bang om ook wat grotere vissen te pakken. Vandaar dat met name de wat grotere baars zich goed aan kunstaas pluggen laat vangen. Pluggen met een lengte van 4 tot 7 centimeter zijn prima om mee te baars vissen. Vooral pluggen met wat fellere kleuren doen het goed op baars, maar ook pluggen met baars kleuren en baars strepen gooien vaak hoge ogen. Dit komt omdat de baars net als de snoek een kannibaal is en graag kleinere soortgenoten eet. Let er wel op dat je de keuze voor je plug afstemt op de diepte van het viswater. Bij ondiep water kies je drijvende of ondiep duikende pluggen. Bij diep viswater kies je zinkende of diep duikende pluggen.


Voordat je gaat vissen denk aan je algemene visuitrusting:

  • Telefoon of camera om de gevangen vissen vast te leggen
  • Wind- en waterdichte kleding/warme onderkleding/warme schoenen
  • Anti-insectenspray
  • Zonnebril, het liefst polariserend
  • Zonnebrandcrème
  • Pet
  • Materiaal/benodigdheden (hengels, pluggen, vislijn, langbektang, etc) checken voordat je gaat vissen
  • Schepnet
  • Voldoende eten/drinken meenemen.